smaczne i zdrowe

DOMOWE PRZETWORY

 

 

Robicie w domu przetwory? W wielu domach to wieloletnia tradycja, u mnie zresztą też, dżemy, kompoty, soki, sałatki, ogórki, pomidory, ale czy warto się w to bawić? W sklepie słoiczek dżemu już od 3zł, w zasadzie bardzo mało, biorąc pod uwagę to, że robiąc, samodzielnie trzeba się trochę pobawić. Ja staram się kupować owoce na dżemy czy soki w środku sezonu, kiedy są najmniej nawożone i najtańsze, z kilograma truskawek za 6.50zł, taką cenę miałam w tym roku, wychodzi mi cztery słoiczki dżemu :O) dużo, mało ? Każdy ma swoje zdanie, ja wiem jedno, są przepyszne, aromatyczne i wiemy, co włożyliśmy do tego słoika. Dzięki temu nie musimy się obawiać żadnych konserwantów czy innych szkodliwych substancji. Domowe soki czy kompoty nie zawierają sztucznych barwników, zbyt dużej ilości cukru, a także często używanych w dzisiejszych czasach polepszaczy smaku i aromatów „identycznych z naturalnymi”, które tak naprawdę z naturalnością nic wspólnego nie mają. Jeśli coś przygotujemy sami, nie będzie tam żadnych składników zaczynających się od popularnego E. Poza tym smak domowego przetworu jest nieporównywalnie lepszy od tego wyprodukowanego w fabryce. Smak dżemu według babcinego przepisu nie da się z niczym porównać. Natomiast domowe soki, zamiast mnóstwa barwników i ogromnej ilości cukru i substancji słodzących, naprawdę zawierają witaminy, które wzmocnią nas w mroźne dni i wyleczą przeziębienie. Oczywiście zdarza mi się sięgnąć po dżem ze sklepowej półki, kiedy już wszystko zniknie ze spiżarki, to nie marudzę i jem taki, ale do naszego domowego ma daleko. :O) Wiem, że robienie przetworów to w sumie rarytas, na który nie każdy może sobie pozwolić i nie chodzi mi tu o koszty, a raczej o czas. W dzisiejszym zabieganym świecie mamuśki po prostu nie mają na to czasu, fajnie jak jeszcze mają babcie, które im dostarczają prowiant. Ja staram się to robić dla moich małych syneczków, bo wiem, że to jest dobro, które ja też kiedyś otrzymałam. Ostatnie dżemy truskawkowe, robiłam o pierwszej w nocy, bo po prostu nie miałam, kiedy tego w dzień zrobić. Robienie domowych przetworów jest czasochłonne i pracochłonne. Wymaga od nas wysiłku i wcześniejszego przygotowania, ale efekt jest niesamowity i nie da się go przeliczyć na pieniądze, to samo zdrowie i wspaniały, niepowtarzalny smak dzieciństwa.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz